RECEPT: Nejlepší hranolky na světě

Předsmažené hranolky ze supermarketu? Zapomeňte!

Hranolky pocházejí z Belgie (i když Francouzi vám budou tvrdit něco jiného), kde v každé vesnici najdete friterii nebo frikot. Hranolky vám tam dají do papírového kornoutu s několika druhy majonézy a nakládanou zeleninou.

Kdysi byl na jednom českém zpravodajském portálu článek o hranolkách, kde se kuchařů ptali, jestli používají kupované, nebo domácí. A asi polovina uvedla, že používají kupované. Argumentovali, že důvodem je časová úspora a ty kupované stejně nikdo nepozná. Nesmysl! Schválně porovnejte dvě výborné hamburgerárny u nás, pražský Dish a berounský Black Dog. Obě mají excelentní burgery, ale zatímco v Praze si hranolky dělají vlastní, v Berouně mají kupované. A rozdíl poznáte hned. Ty kupované se lehce lepí na patro a vytvářejí zde nepříjemný moučný povlak. Zatímco ty domácí... Ale víte co, udělejte si je taky!

Suroviny:

brambory, cca 4 velké kusy (odrůda viz níže)

arašídový (řepkový) olej

sůl

tatarka, kečup...

1. Brambory

S bramborami to je trochu oříšek. Naše obchody se specializují nikoliv na odrůdy, ale pouze na varné typy, takže si domů přinesete maximálně bramboru A, B nebo C. Jméno odrůdy pak najdete miniaturním písmem z boku pytlíku, ale v každém obchodě mají stejně odrůdu jinou. Pokud se vám je podaří sehnat, tak nejlepší odrůdy jsou Bintje (Belgie), Maris Piper, King Edward nebo Sante (Anglie) a Russet Burbank (USA). Z českých odrůd to jsou pak třeba Victoria nebo Agrija, případně se poraďte s farmářem na trhu. Pokud ale nebudete mít moc na výběr, kupte zkrátka varný typ C.

2. Loupání a krájení

Brambory oloupejte, nakrájejte na centimetrové plátky a z nich pak na centimetr široké hranolky. Tenčí odřezky vyhodte nebo je přidejte do polévky.

3. Vodní lázeň a sušení

Hranolky propláchněte a dejte do mísy s vodou minimálně na hodinu. Ideálně přes noc. V průběhu namáčení vodu alespoň jednou vyměňte. Nakonec vodu slijte a hranolky osušte na utěrce.

4. Smažení I.

V pánvi rozpalte vysokou vrstvu oleje na cca 160 °C. Poznáte to tak, že kostka světlého chleba se opeče dozlatova za cca 45 vteřin. Použít můžete samozřejmě i fritézu. Základem úspěchu je používat čerstvý olej, takže na friťák, kde se minulý týden dělal kapr, řízek a koblihy raději zapomeňte. Hranolky pak po menších částech smažte přibližně 5 minut. Vyjměte a utěrkou osušte.

5. Smažení II.

Zvyšte teplotu na cca 180°C a smažte dalších 4-6 minut, až budou hranolky zlatohnědé a křupavé.

6. Servírování

Hranolky vyndejte z pánve (fritézy) a nechte je opět okapat na papírové utěrce. Osolte a podávejte s tatarkou a domácím kečupem.

A k pořádným hranolkům si samozřejmě musíte dát pořádný hamburger.


Komentáře